Verlies en rouwbegeleiding
Van Rups tot Vlinder
Als praten over verlies niet vanzelf gaat

Workshoplezing Verlies en Rouw

Je bent een beginnend leerkracht op een basisschool. Je werkt als leerkracht in groep drie. Op dinsdagmorgen staat alles gereed om de kinderen te verwelkomen. Tijdens het kringgesprek vertelt Marietje dat zij onderweg naar school een dode vogel heeft zien liggen. Marietje moest hierdoor direct denken aan haar opa die twee jaar eerder was doodgegaan. Die lag net zo stil als de vogel. Door haar verhaal zijn er al snel vele soortgelijke verhalen van andere kinderen in de groep.

Jij als beginnend leerkracht weet niet goed hoe hiermee om te gaan. Je mist net dat beetje aan theoretische kennis betreft verlies en rouw bij jeugdigen en wat praktische handvatten om hier wat mee te kunnen.

Wist je dat je hiervoor een workshoplezing kunt boeken op locatie samen met je collega's? Wanneer er een groep is van maximaal 12 personen, kom ik een workshoplezing verzorgen over verlies en rouw bij jeugdigen bij jullie op locatie.

Kosten hiervoor bedragen 225,- euro inclusief BTW, exclusief reiskosten van 0,19 cent per kilometer voor heen- en terugreis vanaf mijn locatie naar jullie locatie.

Inhoud workshoplezing

Op het moment dat men spreekt over verlies, wordt er veelal gedacht aan dood. Verlies heeft echter niet altijd betrekking op dood. Verlies kan op veel meer manieren plaatsvinden. In deze workshoplezing ga ik in op de verschillende verlieservaringen die in het leven kunnen voorkomen. Hierin zullen vooral theorie en praktijk passeren.

Ik ga tijdens deze workshoplezing in op wat rouw en verlies is bij kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar. Ik zal onder andere antwoord geven op vragen als: Hoe weet je of een kind rouwt en steun nodig heeft? Op welke manier geef je dan steun aan het kind? Als het kind oud genoeg is om te praten, hoe ga je dan het gesprek aan met een kind dat net een verlieservaring heeft meegemaakt? En wat zou je kunnen doen wanneer het kind wel gevoelens en emoties laat zien ten gevolge van een verlieservaring, maar hier niet over wil of kan spreken?

Naast antwoord op deze vragen middels theoretische kennis, krijg je tijdens deze workshoplezing ook een aantal praktische handvatten aangereikt. Ik geef je een aantal creatieve ideeën die als ondersteunend ingezet kunnen worden en laat je deze ook zelf ervaren. Deze creatieve ideeën zijn vooral bedoeld voor als praten over verlies niet vanzelf gaat.

Wanneer er daarna nog tijd over is, zal ik ook overige vragen beantwoorden die gesteld worden ten aanzien van verlies en rouw bij jeugdigen.

opvoeders, leerkrachten, verlies, weerbaarheid, zelfvertrouwen

coaching, verlies, rouw, creativiteit, gedrag

advies, ondersteuning voor kinderen, ouders en professionals, bijscholing, professionaliteitsbevordering

Adres
De Kwakel 38 De Kwakel,
1241LD Kortenhoef
Noord-Holland
Nederland

Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland

Zoek in diensten