wiskunde in de kleuterklas tellen
maak van wiskunde in de klas een feestje
Leestijd: 7 minuten

Wat gaan we ontdekken rond tellen:

  • één-één relaties
  • meer
  • minder
  • evenveel
  • hoeveel?

Waarom is tellen zo belangrijk?

Wanneer een kind kan tellen dan kan het ook hoeveelheden vergelijken, sorteren en onderzoeken. De begrippen meer, minder, evenveel worden geleerd, er wordt een start gemaakt tot wiskundig probleem oplossend denken. Dit helpt bij het ontwikkelen van wiskundig denken, grafieken maken, meten, en wiskundige kennis.

Tellen bij katrotje:

Omdat we bij katrotje geloven dat kinderen leren door te spelen hebben we met een team van verschillende leerkrachten de handen in elkaar geslagen.

Uit deze samenwerking is de bundel "wiskunde in de kleuterklas: tellen" ontstaan met als doel de kinderen op een speelse manier patronen te laten ontdekken ZONDER dat je als leerkracht extra materialen moet aankopen.

Alle spelletjes kan je spelen met materialen die je al in de klas hebt.

spel 1

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoe ze de tafel kunnen dekken. (één-één relatie). Laat hen de placemat versieren en nadien gebruiken tijdens het spel in de huishoek, of tijdens een feestelijke maaltijd in de klas.

tellen 1
spel 2

Bij dit spel werken de kinderen rond één-één relaties . Via een dobbelsteen brengen de kinderen de babydieren terug naar de mama/papa.

tellen 2
spel 3

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoeveelheden. Naast een gegooide hoeveelheid werk je ook rond -1 en +1. In deze bundel zitten 25 grondkaarten in verschillende thema's.

tellen 3
spel 4

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoeveelheden en vergelijken de kinderen na het bouwen elkaars toren. Op deze manier komen kinderen met elkaar in gesprek en overleggen ze op welke bouwwerf de torens mogen geplaatst worden.

tellen 4
spel 5

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat hoeveelheden die hetzelfde zijn er anders kunnen uitzien. In deze bundel zitten 3 reeksen die samen gebracht kunnen worden. Deze reeksen zijn: regen, eieren en op zee.

tellen 5
spel 6

Bij dit spel spelen de kinderen per 2 een telspel met de eigen vingers. Variant van blad steen papier meer dan rond tellen.

tellen spel 6
spel 7

Bij dit spel vergelijken de kinderen hoeveelheden.

tellen spel 7
spel 8

Bij dit spel helpen de kinderen de dierenverzorger bij het tellen van de dieren in de dierentuin.

tellen spel 8
spel 9

Bij dit spel maken de kinderen mooie bloemen maar houden ze rekening met welke kleuren er gezaaid zijn. (uitdagend spel vol creatieve mogelijkheden)

tellen spel 9
spel 10

Bij dit spel luisteren de kinderen via een QR-code naar een verhaal over zes vissers die nog niet zo goed kunnen tellen. De kinderen kunnen met de figuren in deze bundel het verhaal naspelen.

spel 11

Bij dit spel zoeken de kinderen lieveheersbeestjes met meer, minder, evenveel stippen. Naast het kaartspel kunnen de kinderen een lieveheersbeestje voorzien van kleur en mooie stippen.

tellen 11
spel 12

Bij dit spel moeten de kinderen goed de ogen gebruiken en zoeken naar afbeeldingen. Dit is een voorloper op het werken met grafieken.

tellen 12
spel 13

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoeveelheden via een dobbelsteen. Naast het zoekspel met de kaarten is dit spel perfect om te gebruiken op een speelplaats waarbij de kinderen dobbelen en zoeken naar een verstopte hoeveelheid.

tellen 13
spel 14

Bij deze domino moeten de kinderen goed kijken hoeveel bijen, pinguins, lieveheersbeestjes of snoepjes er op de kaarten staan.

tellen 14
spel 15

Iedereen kent het spel de muzikale stoel wel. (of stoelendans) Dit bordspel is een variant op muzikale stoelen. Gooi met de dobbelsteen maar gooi voldoende zodat je op de volgende stoel komt... gooide je teveel of te weinig dan is het maar te hopen dat de volgende speler de muziek niet uit zet....

tellen 15

spel 16

Kinderen hebben een eigen mening! Bij dit spel is het heel belangrijk dat kinderen voor hun mening durven opkomen. In de grafiek duiden de kinderen aan wat hun lievelings dier, eten, kleur,... is. Daarna tellen de kinderen en ontdekken ze wat het meeste of minste is verkozen.

tellen 16
spel 17

Deze aap is dol op het tellen van bananen. Maar natuurlijk eet hij ze nadien wel het liefste zo snel mogelijk op

tellen 17
spel 18

Om de kriebeldieren rond de bloemen te tellen heb je licht nodig. Wanneer je met je kaart bij het raam gaat staan of met een zaklamp op de kaart schijnt dan komen de vlinders en bijen tevoorschijn. Maar wees wel snel. Zodra het licht weg is, zijn de vlinders en de bijen ook weg.

tellen 18
spel 19

Versier de koekjes en ontdek hoeveel koekjes er in de pot moeten. Kan je nadien de koekjes verdelen over de 2 muisjes? Hoeveel koekjes krijgen ze elk? Een vrolijk spel met tal van mogelijkheden!

tellen 19
spel 20

Met deze posters kan je de wiskunde hoek aankleden (zitten als A4 posters in het bestand) Maar je kan eenvoudig meerdere pagina's op 1 blad printen waardoor je kleine kaartjes krijgt die je kan gebruiken als opdrachtkaarten of bij het verduidelijken van een spelletje.

tellen 20

Heb jij ondertussen ook zin om met de spelletjes rond tellen aan de slag te gaan? Dat kan via onderstaande link!

tellen website

Heb je nog vragen of ideetjes dan mag je deze achterlaten bij de reacties!

Benieuwd naar meer? Volg dan zeker de sociale media kanalen van katrotje

facebook
insta
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar
Vakken
Taal (Nederlands), Rekenen en Wiskunde, Sociaal, Creatief, Zorgmaterialen
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 4/8/2022 7:51:30 AM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek
avatar HelenS

Oh, wat een prachtig materiaal! Dat zou ik graag winnen om in te zetten in onze NT2 kleuterklas

Laatst bijgewerkt: 29 April 2022 17:12
Reacties 0 0
avatar Annie

Dat ziet er supergaaf uit

Laatst bijgewerkt: 29 April 2022 16:33
Reacties 0 0

AUTEUR
avatar

katrien van katrotje

Hallo ik ben Katrien van katrotje en sinds 2015 ontwerp ik educatieve speelse materialen voor kleuters.👧🧒 Ik heet je graag welkom in de wereld van katrotje. Waar kinderen met spelletjes de wereld ontdekken. Volg me zeker op instagram! Ontdek als eerste nieuwe materialen en geniet van speciale acties....🤩