17 maart 2022 #spelend leren #patronen
wiskunde in de kleuterklas patronen
maak van wiskunde in de klas een feestje
Leestijd: 7 minuten

Wat gaan we ontdekken van patronen:

  • een patroon lezen
  • een patroon kopiëren
  • een patroon uitbreiden

Wat is een patroon eigenlijk?

Een patroon is een ordening van dingen die zich keer op keer herhaalt

Patronen bij katrotje:

Omdat we bij katrotje geloven dat kinderen leren door te spelen hebben we met een team van verschillende leerkrachten de handen in elkaar geslagen.

Uit deze samenwerking is de bundel "wiskunde in de kleuterklas: patronen" ontstaan met als doel de kinderen op een speelse manier patronen te laten ontdekken ZONDER dat je als leerkracht extra materialen moet aankopen.

spel 1

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoe ze een patroon volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden in dit spelonderdeel. Spel a: de kinderen zoeken het patroon van de bladeren en helpen zo de eekhoorn naar zijn boom. (zie foto) Spel b: de kinderen maken een patroon met verschillende bladeren. Spel c: de kinderen bedenken een patroon voor de koala zodat hij naar de kerstboom kan.

patroon 1

spel 2

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoe ze zelf patronen kunnen maken en deze kunnen gebruiken voor een leuk inpakpapier. Extra leuk als inpakpapier voor Moederdag, Vaderdag, een verjaardag, valentijn,....

patroon 2

spel 3

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat vissen in scholen zwemmen. En de hongerige vissen enkel een school visjes lust die in een speciaal patroon zwemt. Met verschillende mogelijkheden tot differentiatie zodat dit spel leuk en uitdagend is voor elke leeftijd.

patroon 3

spel 4

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoe ze een patroon namaken. Spel a: de kinderen maken een halsketting voor mama, oma, de buurvrouw, de juf. Met ruimte om zelf een patroon voor de halsketting te bedenken. Spel b: de kinderen maken een file met auto's volgens verschillende patronen met ruimte om zelf een patroon te bedenken. Deze spelletjes kunnen onmiddellijk gespeeld worden met de materialen uit de bundel maar kunnen ook omgezet worden naar spelletjes met tastbaarmateriaal dat al aanwezig is in de klas. Denk dan aan kralen, pompons, speelgoed auto's,....

patroon 4a
patroon 4

spel 5

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoe ze een patroon vervolledigen. Spel a: de kinderen bouwen met blokken een rij huizen volgens het patroon op de kaart en kunnen dit patroon ook verder bouwen. Heb je geen blokken dan kunnen de kinderen eenvoudig de blaco blokken op de kaart voorzien van de juiste kleuren. Spel b: de kinderen voorzie het lichaam van de rups van extra kleuren volgens een reeds gestart patroon. Dit kunnen de kinderen doen met kleurtjes of met pompons, losse materialen,...

patroon 5

spel 6

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat er een patroon zit in het liedje "Boer Jan heeft een boerderij" Dankzij de puzzels bouwen de kinderen het liedje op en visualiseren ze het patroon van het liedje. Op vraag van enkele kleuterleerkrachten is er ook een variant op het liedje met "Boerin Sofie heeft een boerderij"

patroon 6

spel 7

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat patronen voor prachtige kunstwerken kunnen zorgen. Er zitten verschillende ontwerpen in deze bundel geinspireerd op de kunstenaar Escher.

patroon 7

spel 8

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat je met je lichaam muziek kan maken volgens patronen. Met de mogelijkheid om een patroon te volgen maar natuurlijk ook de ruimte om zelf patronen te maken.

patroon 8

spel 9

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat je de was kan ophangen volgens patronen. Ontdekken de kinderen ook patronen op de eigen kleding?

patroon 9

spel 10

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat er heel wat speciale woorden zijn die je kan gebruiken wanneer je rond patronen leert. Je kan de poster gebruiken om de wiskundige hoek te decoreren of je kan de kaartjes gebruiken om de kinderen patronen te laten ontwerpen. De bundels zijn voorzien van een reeks poster in BLOKLETTERS en een reeks in leesletters.

patroon 10

spel 11

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat je soms goed moet kijken hoe een patroon is. Het is niet altijd even eenvoudig om de puzzels van de beren die de polonaise dansen te maken.... Bij dit spel is extra ruimte voorzien zodat de kinderen zelf patroon puzzels met dansende beren kunnen bedenken. Bij de blanco patroonkaarten zitten ook grote en kleine beertjes. Heb je ook sorteerbeertjes in de klas? Dan kunnen de kinderen deze puzzels ook inzetten om het patroon met echte beertjes te maken. (Heb je geen beertjes dan kan je natuurlijk ook dopjes, stokjes,... gebruiken om de patroonkaarten te laten namaken)

patroon 11

spel 12

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat patronen je kunnen helpen bij het onthouden van een reeks. Dit spel is een variant op het spel ik ga op reis en ik neem mee. Dus op de foto zie je de kaartjes maar in het echt herhalen de kinderen de beweging, het geluid en de emotie zonder dat ze deze zien. Best uitdagend maar vooral heel grappig!

patroon 12

spel 13

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoe ze het patroon van de slang vervolledigen. Je kan gebruik maken van patroonblokken (doorzichtige of gewone). Heb je geen patroonblokken dan kan je de kinderen de onderdelen laten kleuren. Er is ook ruimte om de kinderen zelf slangen te laten ontwerpen met stokjes, blokjes, bladeren,....

patroon 13

spel 14

Bij dit spel ontdekken de kinderen hoe ze een patroon vervolledigen volgens een kleurrijke opdrachtkaart. Er zitten verschillende grondkaarten in deze bundel: Moederdag, Vaderdag, verjaardag, een baby, grootouderfeest, carnaval, schoolfeest, kleuterdiploma, en een blanco kaart waar de kinderen zelf iets kunnen bij tekenen of waar ze een foto bij kunnen kleven. Bij dit spel zitten ook blanco opdrachtkaarten zodat kinderen zelf patronen kunnen bedenken voor elkaar.

patroon 14

spel 15

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat je zelf een patroon kan bedenken maar ook dat je na het maken van je patroon het kan opeten. Heb je sorteerfruitjes dan kan je de kinderen het gemaakte patroon ook laten maken met deze plastic stukken fruit. Er is een ontwerpkaart met 2stukken fruit of met 3 stukken fruit.

patroon 15

spel 16

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat de stralen van de zon op heel veel verschillende manieren kunnen schijnen. Met wasknijpers, cynellidraad, plasticine, stukjes papier, tekenen,.... plaatsten de kinderen de zonnestralen op de zon. Hier kan je gebruik maken van de gekleurde opdrachtkaarten of je kan zelf blanco opdrachtkaarten voorzien van kleur. Wil je nog meer uitdaging dan kan je op extra opdrachtkaarten stralen tekenen die lang/kort of dik/dun of....

patroon spel 16

spel 17

Bij dit spel luisteren de kinderen goed naar de dirigent. Deze heeft een muzikaal patroon bedacht en speelt dit met de nodige instrumenten. Kan het anderen kind het patroon horen en de kaartjes met de instrumenten in het juiste patroon leggen?

patroon spel 17

spel 18

Bij dit spel gaan de kinderen op onderzoek. Wie van de klas draagt sokken met stippen? Heeft de juf een bloemenpatroon op haar sjaal of heeft de meester een trui met strepen? Zelfs de muur van de school bestaat uit patronen! Naast een pagina met patronen zit er in deze wiskundige bundel van katrotje ook een blanco zoekblad. Hier tekenen de kinderen de patronen die ze vinden tijdens hun speurtocht.

patroon spel 18

spel 19

Bij dit spel ontdekken de kinderen dat je in de natuur ook patronen kan ontdekken. De strepen van de tijger en de stippen van een lieverheersbeestje,.... De kinderen brengen een detailkaart samen bij het dier of voorwerp dat hij het patroon hoort. Naast dit puzzelspel kan je ook een tekenboek maken waarbij de kinderen de golven van het water tekenen, de stippen op een paddenstoel,... of wie weet heeft de zebra geen streepjes patroon maar een hartjes patroon...

patroon spel 19

spel 20

Met meer dan 80 verschillende opdrachtkaarten kunnen de kinderen naar hartenlust patronen bedenken en vergelijken. Met een patroon van 4 gele + 4 rode + 4 blauwe hartjes kan je immers meer dan 1 patroon maken! Laat de kinderen elkaars patronen vergelijken. Het leukste van deze kaarten is dat je ze voor ELK thema kan gebruiken. Maak een patroon met bloemen, schoenen, snoepjes,... wie weet kan je zelfs een patroon maken met de kinderen!

patroon spel 20

Heb jij ondertussen ook zin om met de spelletjes rond patronen aan de slag te gaan? Dat kan via onderstaande link!

website patroon

Heb je nog vragen of ideetjes dan mag je deze achterlaten bij de reacties!

Benieuwd naar meer? Volg dan zeker de sociale media kanalen van katrotje

facebook
insta
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar
Vakken
Taal (Nederlands), Rekenen en Wiskunde, Beweging, Sociaal, Creatief, Muziek, Zorgmaterialen, STEM, Overige
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 3/25/2022 3:10:57 PM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek
avatar An Driessens

Gelukt! Spel 18 vind ik het tofste! De speurtocht naar patronen. Maar ook 3-7-12-14-… zijn super leuke. De andere zijn meer voor de hand liggende of niet binnen mijn interesseveld. Maar weer wel een leuke bundel!

Laatst bijgewerkt: 25 March 2022 15:27
Reacties 0 2
avatar Lieselotte Richter

Alle spelletjes zijn erg leuk! Mijn voorkeur gaat uit naar spel 12 en 17. Spel 12 kan als tussendoortje gespeeld worden om het geheugen te stimuleren maar ook patronen te oefenen. Bij spel 17 ben je bezig met patronen maar ook met muziek. Je bent dan met meerdere domeinen gelijktijdig bezig. Kleuters zijn al spelend met patronen en muziek bezig.

Laatst bijgewerkt: 29 March 2022 15:14
Reacties 0 1
avatar PIngX

Erg leuk. Ik zou nu beginnen met spel 6: boer Jan heeft een boerderij. Het past uitstekend bij ons huidige thema: Lente/boerderij. Ook vind ik het leuk dat wiskunde hier verbonden wordt met muziek. Zodat de kinderen zien hoe een liedje opgebouwd kan zijn. Verder wordt ik enthousiast van veel van de spellen. Je kunt ze zowel als kringactiviteit gebruiken en als zelfstandige verwerkingsopdrachten. Chapeau!

Laatst bijgewerkt: 29 March 2022 09:56
Reacties 0 1
avatar viviane

Als eerst het spel van boer Jan, omdat het bij ons thema we krijgen er een geitje bij hoort en omdat het zowel wiskunde als Muzo is.

Laatst bijgewerkt: 27 March 2022 10:41
Reacties 0 1
avatar Stephanie

Er zitten veel superleuke spelletjes bij. Het is tof dat wiskunde gecombineerd wordt met muzische vorming en dat de kleuters er tijdens het hoekenwerk zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan. Mijn voorkeur gaat uit naar spel 15. Een huishoudelijke activiteit vinden de kleuters altijd super. Hun motivatie zal zeker groot zijn, want ze mogen hun patroon opeten en ze worden zo ook gestimuleerd om verschillende soorten fruit te eten/proeven.

Laatst bijgewerkt: 26 March 2022 16:26
1
avatar noortje7583

Ik vind ze allemaal super leuk en super bruikbaar. Ik zou beginnen met spel 4 omdat ik na de paasvakantie rond moederdag ga werken. Super leuke spellen allemaal Grtjs Juf Noortje

Laatst bijgewerkt: 26 March 2022 14:46
Reacties 0 1
avatar Jeannet Heida

Super leuke spelen, moeilijk kiezen. Toch kies ik voor spel 5: huizen bouwen in patronen verbindt school en thuis. Ook in jouw straat staan misschien huizen/gebouwen in een patroon, samen met ouders op ontdekkingstocht.

Laatst bijgewerkt: 25 March 2022 21:54
1
avatar Gwen

Och spel 17 het muzikale patroon zou ik onmiddellijk spelen. Daar zouden ze echt van genieten. Super tof.

Laatst bijgewerkt: 25 March 2022 16:15
Reacties 0 1
avatar katrien van katrotje

Wil jij reageren op deze blog? Log je dan eerst even in op de website van Samen Voor Onderwijs zodat je kan reageren.

Laatst bijgewerkt: 25 March 2022 15:09
Reacties 0 1

AUTEUR
avatar

katrien van katrotje

Hallo ik ben Katrien van katrotje en sinds 2015 ontwerp ik educatieve speelse materialen voor kleuters.👧🧒 Ik heet je graag welkom in de wereld van katrotje. Waar kinderen met spelletjes de wereld ontdekken. Volg me zeker op instagram! Ontdek als eerste nieuwe materialen en geniet van speciale acties....🤩