van boos naar rustig
boze gevoelens de baas
Leestijd: 4 minuten

Rust

Geschreven door juf Sharon

boos foto 1
Rijk is de mens die leeft met rust in het hoofd en warmte in het hart.

Ik ben een grote voorstander van een rustig hoekje in de klas. Het geeft peuters & kleuters de kans om zich even terug te trekken wanneer zij hier nood aan hebben. De energie die in een klaslokaal leeft kan soms overweldigend & overprikkelend zijn voor jonge kinderen (maar natuurlijk ook voor leerkrachten!)

Ben je benieuwd naar de concrete accessoires die ik aan deze hoek heb toegevoegd? Ik geef graag een woordje uitleg!

Een hoekje vol rust.

Mijn "hoek" bevat een rek waarop enkele materialen geëtaleerd zijn, een muur met poster & informatie voor de leerkracht (volwassene) én een zitzak met zacht dekentje en enkele kussens.

boos foto 4

Houten rek.

Het houten rek kocht ik ooit in de kringwinkel. Het is eigen makelij van afvalhout. De herkomst van dit rek past dus alvast helemaal bij mijn visie op onderwijs of het leven an sich.

Ik heb een Living Puppet van 45 cm toegevoegd. Deze pop heb ik ooit van mijn lieve partner Dieter gekregen als verjaardagscadeau. Tot op heden had ik nog geen bestemming voor dit kleine kereltje. Een plaats in de rust- & emotiehoek vond ik ideaal!

boos 8

Ik heb de pop verzwaard. Het gebruik van een verzwaringsdeken of knuffel kan kalmerend werken bij kinderen die nood hebben aan rust of ontprikkelen.

boos 6

Ik koos ervoor om een mandje met concrete materialen op het rek te plaatsen. In het mandje worden materialen gestopt die gebruikt kunnen worden om tot rust te komen. Deze elementen zijn gebaseerd op de poster die aan de muur hangt. De kaartjes op deze poster kunnen met behulp van velcro aangepast worden aan de noden van de kinderen. Mogelijke materialen zijn dus: bellenblaas, een kleine knuffel, zelfgemaakt speeldeeg zonder chemische producten, een yoga memorie spel of de yoga kaartjes die in de bundel van juf Linde zitten, een zijden sjaaltje met een belletje aan, ballen om in te knijpen met verschillende textuur, zakje met houten blokken en blanco pegdolls, ... .

boos foto 5

Daarnaast heb ik een doos voorzien waarin extra materialen zitten om te rouleren. Voorbeelden van deze materialen zijn: een hoofdtelefoon, een spiegel, sensory bottles, een sensorische zandloper, fidget speelgoed, een doos zakdoeken voor trieste tranen, ... . Deze doos wordt buiten het zicht van de kinderen opgeborgen.

boos foto 3

Naast het boek van juf Linde heb ik ervoor gekozen om ook enkele prentenboeken toe te voegen aan het rek. Ik koos voor een reeks die verkrijgbaar is in Action met als titels: "Vriendelijk", "Dankbaar", "Zich bewust zijn van" en "Dapper". Uiteraard heb ik nog heel wat andere prentenboeken in mijn collectie die aansluiten bij het thema om regelmatig af te wisselen.

Ik wil de rustige hoek vooral niet overladen met té veel materialen waardoor de hoek zijn functie mist. Rouleren is hierbij een belangrijk woord om in het achterhoofd te houden.

boos foto 2

Zitzak.

Ik koos ervoor een zitzak te plaatsen in de rustige hoek. Ik heb even gedacht aan een prachtige tent (kinderformaat) die ik op de kop kon tikken, maar ik vind het belangrijk dat je als leerkracht bij de kids kan gaan zitten. Letterlijk aanwezig zijn kan de ontbrekende schakel zijn om een kind weer tot rust te brengen. Ik heb ook een zachte deken en enkele kussens voorzien om een knusse & geborgen sfeer te creëren.

boos 7

Muur.

Het lijkt misschien een klein detail, maar ik heb ook een stuk muur en vloer voorzien waar geen materialen hangen of staan in de rustige hoek. Sommige kinderen zijn gebaat bij het stampen met hun voeten of stevig duwen met hun handen om tot rust te komen. Ontladen op een veilige manier. Ik heb hiervoor symbolen voorzien om deze plaats te markeren. Jammer genoeg zijn deze niet zichtbaar op de foto.

Het geheel zorgt voor een ruimte in de klas waar kinderen zich even kunnen terugtrekken en tot zichzelf kunnen komen.

boos 10

Wil jij aan de slag met deze bundel? klik dan snel op de button ??

Heb je nog vragen omtrent deze extra info? Neem gerust contact op met juf Sharon

boos 9
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar, Groep 4 - Tweede leerjaar
Vakken
Taal (Nederlands), Sociaal, Zorgmaterialen, Overige