fijne motoriek
pompons
Leestijd: 5 minuten

Pompons

Pompons vind je dikwijls in verschillende winkels terug bij het knutselmateriaal. Maar uiteraard gebruik je ze niet alleen maar om te knutselen, je kan er zoveel activiteiten mee doen.

Heb je geen pompons? Je kan ze eenvoudig zelf maken!

Om te beginnen hebben we verschillende soorten van pompons. Je kan ze ook zelf maken. Vroeger deed ik dit regelmatig. 2 ronde schijfjes uit karton knippen en binnenin nog een gaatje maken en dan wikkelen met restjes wol. Tegenwoordig heb je daar ook al handige tools voor.

Pompons kopen...

Als je pompons koopt, kan je deze in verschillende kleuren en maten aanschaffen.

Het internet en dan vooral Pinterest staan vol met knutselideetjes met pompons. Maar zoals ik al zei, kan je ze ook in vele andere activiteiten inzetten, zoals wiskundige activiteiten, maar zeker ook voor fijn motorische activiteiten. Of uiteraard een combinatie.

Ik denk dan bijvoorbeeld aan pompons sorteren op kleur. Je kan dit heel gewoon doen, door pompons met je vingers te nemen en deze bijvoorbeeld in gekleurde schaaltjes leggen. Maar laat de kinderen ze eens nemen met een pincet. Je hebt verschillende soorten pincetten, wat ook nog eens variëteit brengt. Ook het op kleur leggen kan je variëren. Laat ze in kokertjes of potjes vallen.

pompon sorteren

Maar...

... bij Katrotje kan je speciale opdrachtkaarten vinden rond pompons.

De opdrachtkaarten in deze bundel zijn opgemaakt in 3 variaties, zowel met de vermelding van het voorwerp in blokletters als in leesletters.

pompon seizoenen

Een eerste is bijvoorbeeld het voorwerp in kleur. De kinderen kunnen de juiste kleur van pompons op de opdrachtkaart leggen en zo het voorwerp namaken op de kaart zelf of er naast.

pompon kleur

De 2e kaart is er ook in grijswaarden. Zo kunnen de kinderen de kleuren zelf kiezen, maar is er toch een leidraad welke pompons in dezelfde kleur moeten/kunnen.

pompon grijs

De 3e kaart is het patroon zonder kleuren of grijswaarden. Hier kunnen de kinderen de kleuren van de pompons helemaal zelf bepalen.

pompon wit

En tot slot is er ook een blanco kaart waarop men zelf een patroon kan ontwerpen. Maar ook hier zijn verschillende mogelijkheden. Ze kunnen het patroon bijvoorbeeld eerst inkleuren en daarna naleggen met pompons of ze kunnen rechtstreeks een patroon maken met pompons op de kaart.

pompon blanco
Maar daar stopt het nog niet.

Momenteel kan je een extra bundel verkrijgen rond pompons. Dit zijn extra activiteiten geinspireerd de seizoensbundel.

pompon extra

Zeker de moeite waard!

Maak een warme wintermuts voor verschillende figuren of teken jezelf. Gebruik hierbij de verschillende opdrachtkaarten die aangeven hoeveel blauwe, rode, gele pompons je nodig hebt. Laat de kinderen zelf naar eigen creativiteit de kleuren voorzien op de mutsen.

extrawinter

Zo hebben we de activiteit ‘een mooie bloem”. In dit bestand zitten enkele grondkaarten en verschillende opdrachtkaarten.

extra lente

De kinderen nemen een grondkaart en kiezen een opdrachtkaart. Laat de kinderen kijken naar de opdrachtkaart en verwoorden welke pompons ze nodig hebben. Laat de kinderen kijken naar de opdrachtkaart en verwoorden welke pompons ze nodig hebben. Laat de kinderen de nodige pompons verzamelen en sorteren volgens kleur. Je kan nog extra vragen stellen zoals welke kleur is er meer/meer.

De kinderen maken de bloem op de grondkaart na zoals op de opdrachtkaart.

Maar de kinderen kunnen de bloem ook versieren naar eigen creativiteit.

Er zijn ook blanco opdrachtkaarten die je zelf of de kinderen van kleur kan voorzien.

Geef de zomerzon verschillende stralen met pompons. Ook hier is er ruimte voor eigen creativiteit van de kinderen.

extra zomer

Bij het extra spel rond de herfst zit er een leuk verzamelspel in deze bundel waarbij kinderen de pompons (appels) uit de boom plukken met behulp van een dobbelsteen of een spinner.

Naast het spelen rond fijne motoriek werken de kinderen ook rond inzichten verwerven in hoeveelheden, tellen en nog veel meer.

extra herfst

Heb je interesse in deze bestanden? Kom dan snel even kijken in de collectie pompons

Veel plezier met het werken met pompons!!

Heb je geen pompons?

Geen probleem!

Bij katrotje houden we van creatief denken en hebben we in onze speciale facebookgroep

katrotje in de klas

Een speciaal filmpje geplaatst met 9 alternatieven voor pompons.

Wij hopen je zo te inspireren!

ben je nog geen lid van deze facebook groep dan nodigen we je graag uit via onderstaande link.

Deze blog is geschreven door juf Kathleen.

Heb jij nog een vraag of een tip dan mag je deze altijd plaatsen als een reactie op deze blog.

Leeftijden
Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar
Vakken
Rekenen en Wiskunde, Creatief
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 1/26/2022 3:24:04 PM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek

AUTEUR
avatar

katrien van katrotje

Hallo ik ben Katrien van katrotje en sinds 2015 ontwerp ik educatieve speelse materialen voor kleuters.👧🧒 Ik heet je graag welkom in de wereld van katrotje. Waar kinderen met spelletjes de wereld ontdekken. Volg me zeker op instagram! Ontdek als eerste nieuwe materialen en geniet van speciale acties....🤩