de sprekende muur in de kleuterklas
een kijkje in de klas van juf Sabine
Leestijd: 3 minuten

Een hype, maar is het een meerwaarde in de kleuterklas?

Je zag het overal verschijnen in tal van kleutergroepjes en ik dacht: “ja bij de oudste kleuters prima”

Tot ik zelf wat ging nadenken: waarom niet bij 3- en 4-jarigen. Voor kleuters een extra prikkel om schoolse woordenschat te beluisteren, na te zeggen, te begrijpen en nieuwe, onbekendere woorden te ontdekken. Het neemt geen extra plaats in dus we geven het een kans.

We geven het een kans

Praatmuur 1 maak ik met de woorden uit de bundel “109 woordkaarten” van Katrotje. Ik hang de muur tegen de kast op het plekje waar kleuters heel de dag kunnen drinken (een tafeltje met hun drinkbus) en dus vrij kunnen gaan ontdekken en leren. Ja hoor regelmatig werd er op de knop gedrukt en een woord nagezegd. Waw, een succes. Na enkele dagen veranderen we de kaartjes en opnieuw een plezier. September staat in teken van de klas ontdekken, onze weg zoeken, … dus dat past er heel mooi bij.

pratende muur 1

Uitdaging 1: we maken de muur interactiever.

Maar dan. Dan was het even denken want dit schooljaar werk ik ook themaloos maar wel met de wiskunde- en taalbundels van Katrotje. Elke maand een andere topic.

Oktober werk ik met de bundel “plaatsbepalingskaarten” en de bundel “basisbegrippen”. Even denken hoe ik dit kan aanbrengen in mijn praatmuur.

We geven een andere wending aan onze muur. Niet enkel nazeggen maar ook nadenken en uitvoeren. Ik wilde er wat interactie in dus moest het met een soort opdracht. Maar ja 1 opdracht voor een ganse muur vond ik een beetje jammer. Ik had wel het gevoel dat hier meer kon. Maar ik welde wel overzicht en structuur behouden.

Toen kwam ik op het idee om met kleuren te werken, 2 kleuren dus 2 opdrachten. We starten met de opdracht meteen gekoppeld aan de mogelijke antwoorden: Rij 1 opdracht rij 2 de mogelijke antwoorden. Rij 4 opdracht en rij 5 de mogelijke antwoorden. Zoals je hier kan zien was de opdracht “waar zit de kikker voor de doos zoals de beer ook voor de doos zit.’ Bij de antwoordkaartjes kreeg de kleuter of een positieve reactie zoals “joepie, je hebt het juist, de kikker zit voor de doos”, of een aanmoedigende reactie zoals “oei hier zit de kikker IN de doos, zoek je nog even verder naar de kikker VOOR de doos”

pratende muur 2

Ja het was al een stapje in de goede richting en de kleuters hebben kunnen wennen aan het nieuwe systeem.

We bereiden uit.

Maar ik wilde nog verder. Wat als ik nu eens meer antwoordkaartjes voorzie en ook meer dan 1 juist antwoord. Zo kwam ik bij de volgende bundel van katrotje “tellen” en “getallen van 0 tot 5”

Zo gezegd, zo gedaan.

In mijn muur zitten dan in de bovenste rij 1 blauwe opdrachtkaart en 1 groene opdrachtkaart en vervolgens 12 blauwe antwoordkaartjes en 12 groene antwoordkaartjes. Eerst mooi per kleur. Later kan je ze door elkaar halen. Je merkt het al, tal van mogelijkheden om te differentiëren al gelang je klasgroep, de bundel,…

Mijn praatmuur terug inspreken en klaar. Nu moesten de kleuters niet 1 maar 2 juiste kaartjes vinden per kleur. En even later werd de opdracht aangepast met de begrippen meer en minder en moesten de kleuters op zoek naar prentjes met MEER DAN 3 en MINDER DAN 5.

pratende muur 3

Een jaar vol kaartjes

Januari had ik de pech om bij een ongeval betrokken te zijn en dus enige tijd thuis zat. Maar mijn hoofdje maalde verder. Die praatmuur, kaartjes, ideetjes. Het stroomde binnen, dus laptop op de schoot en proberen.

We gaan met 4 opdrachten werken met de 4 basiskleuren. Ja hoor een sjabloon voor 2 opdrachten en een sjabloon voor 4 opdrachten. En dan begon het knip- en plakwerk uit de bundels van Katrotje.

Zo heb ik nu praatmuren rond:

 • ? schoolwoordenschat (bundel 109 schoolwoorden)
 • ? plaatsbepalingskaarten en basisbegrippen (bundel plaatsbepalingskaarten en basisbegrippen)
 • ? tellen (bundel tellen, cijfers 0-5, 6-10)
 • ? meer en minder (bundel tellen, cijfers 0-5, 6-10)
 • ? vormen (bundel vormen)
 • ? patronen (bundel patronen)
 • ? rijmen (bundel stoffer de rijmkoffer)
 • ? beginklanken ( spelen met beginklanken)
 • ? meten (inhoud, lengte, gewicht, temperatuur, tijd) (bundel meten)
 • ? tegenstellingen ( spelen met tegenstellingen)
pratende muur 4

Voor- en nadelen

Natuurlijk hoor ik jullie al denken zoveel positiefs maar jawel ik heb wel een nadeel ontdekt. De praatmuur moet je op een “rustig” plekje hangen op kleuterhoogte en je moet echt dicht bij de micro en bijna roepend de boodschappen en antwoorden inspreken om het in een kleuterklas, waar door de betrokkenheid helaas vaak wel wat rumoer/lawaai is, verstaanbaar te maken.

Maar verder heb ik maar 3 woorden: I Love it. En mede dankzij de duidelijk prenten uit de bundels van Katrotje sluiten ze mooi aan bij mijn maandelijkse focussen.

Heb jij nog vragen over taal in de klas of nog leuke ideetjes dan mag je deze altijd delen onder deze blog.
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas
Vakken
Taal (Nederlands), Rekenen en Wiskunde
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 6/2/2023 7:28:41 AM
0 / 0
 • Respect
 • Positiviteit
 • Opbouwende kritiek
avatar Dhaeseke

Vorige week kregen we het doorlichtingsteam op bezoek. Eén van de inspecteurs zei dat het mogelijk moet zijn om zinnen te maken met de sprekende muur. (Ze vonden dat we onze sprekende muur te eenzijdig gebruikten. Met woorden en lidwoorden voor eerste kleuters begin schooljaar) Enig idee hoe we dit (zinnen maken) moeten aanpakken ? We hebben pas sinds begin dit schooljaar een sprekende muur en onze ervaring is tot nu toe positief. Vooral bij onze anderstalige kindjes en taalzwakke kindjes is dit populair. Alvast bedankt ! Groetjes, Petra

Laatst bijgewerkt: 26 September 2023 20:12
Reacties 0 0

AUTEUR
avatar

katrien van katrotje

Hallo ik ben Katrien van katrotje en sinds 2015 ontwerp ik educatieve speelse materialen voor kleuters.👧🧒 Ik heet je graag welkom in de wereld van katrotje. Waar kinderen met spelletjes de wereld ontdekken. Volg me zeker op instagram! Ontdek als eerste nieuwe materialen en geniet van speciale acties....🤩