Taal in de kleuterklas
een kijkje in de klas van juf An 3de kleuterklas
Leestijd: 7 minuten

Ik ben An, trotse juf van de derde kleuterklas in Neder-Over-Heembeek. In mijn klas zijn er veel anderstalige kleuters waardoor ik sterk moet inzetten op het stimuleren van de Nederlandse taal.

In iedere activiteit zit een talige activiteit verborgen.

Boeken in de klas

Het voorlezen van prentenboeken geeft de kleuters een rijk taalgebruik en dat doe ik dus dagelijks en op verschillende manieren. Gewoon voorlezen, vertellen aan de hand van een kamishibai, via een fluotheater, via poppenspel,…

taalblog boekenhoek

Daarnaast is het ook belangrijk om de kleuters actief taal te laten gebruiken. Aan de hand van verschillende spelletjes probeer ik steeds taal uit te lokken.

Spelletjes die helpen bij het leren vragen stellen.

Een kwartet is de ideale manier om aan elkaar te leren om gericht vragen te stellen. Op de foto zijn de kleuters aan de slag met het kwartet uit de bundel ‘Voor altijd jong’ van Katrotje. . In dit kwartet verzorgt oma niet alleen de bloemen, maar leest ze ook voor of gaat ze dansen met opa. En opa? Die kookt, timmert of gaat voetballen ! De kaarthouders op de foto zorgen ervoor dat de kaarten overzichtelijk zijn, zonder dat de kinderen de kaarten moeten vasthouden.

taal blog kwartet

Ook een wie is het ? zet in op het gericht stellen van vragen . Maar ook nadenken over de acties wanneer ze een antwoord krijgen.

Wanneer de kleuters bijvoorbeeld in het thema Sinterklaas vragen : “ heeft de Piet een rode veer op zijn pietenmuts?” Is het antwoord “ja” dan moeten ze alle pieten met een andere kleur veer naar beneden doen en blijven de Pieten met de rode pluim staan. Is het antwoord “nee” dan moeten alle pieten met de rode pluim weg.

Spelletjes die leren om te luisteren en dingen te verwoorden

Je kent ze vast en zeker, de stapelkaarten van katrotje. In heel veel verschillende bundels kan je ze vinden. Ik ben er gek op! En mijn kleuters ondertussen ook. Ik laat de kinderen per 2 aan een kant van de tafel zitten. Aan de andere kant van de tafel zitten ook 2 kleuters. Tussen de kleuters plaats ik een scherm, zodat ze elkaar niet kunnen zien.

taalblog stapelen

De kleuters vertellen aan elkaar hoe ze de dieren moeten stapelen. Wanneer ze klaar zijn, gaat het scherm weg en bekijken de kinderen samen of ze de stapel juist gemaakt hebben.

Een leuk kringspelletje is : ‘ ik heb, wie heeft?’ Een leuk actie-reactie spelletje. 1 kleuter start en zegt : “ ik heb de boontjes, wie heeft de prei?” de kleuters kijken allemaal op hun kaartje. De kleuter die de prei heeft reageert op de vraag van de vorige kleuter door te zeggen: “ ik heb de prei! Wie heeft sla?” Zo gaat het de hele tijd door tot alle kaartjes opgebruikt zijn.

Spelletjes rond rijmen

Rijmspelletjes, een uitdaging bij anderstalige kleuters, maar van het rijmspelletje uit de bundel ‘Sinterklaasje kom maar binnen’ van katrotje kregen mijn kleuters maar geen genoeg! De kleuters draaien aan het rad en kijken of ze een rijmwoord moeten zoeken op het woord Sint, paard, zak of Piet.

Ook in deze bundel kan je kaartjes terugvinden van het liedje “ daar wordt op de deur geklopt” .

Bv daar wordt op de deur geklopt hard geklopt, zacht geklopt, daar wordt op de deur geklopt, wie zou dat zijn? Ik maak heel veel lawaai , ik ben een ……

Je zingt het liedje , met aangepaste tekst en de kleuters vullen aan met een rijmwoord.

Werken met verteldobbelstenen is ook heel erg leuk! De kleuters rollen een aantal dobbelstenen en proberen met de figuren die bovenaan liggen een zin of kort verhaal te maken.

stoffer en rad

Hebben jullie ook al de geweldige bundel gezien van Stoffer en de rijmkoffer? Dit is een hele bundel vol met rijmideetjes om het hele jaar door met de kinderen te rijmen.

Stimuleren tot vertellen

Ook leuk is het vertellen aan de hand van een vertelschort.

Katrotje heeft ook hele leuke vertelkaarten in verschillende losse thema’s ( ziek zijn, onder water, piraten, boerderij, lente,…)

vertelschort

Ook leuk is om een prentenboek niet helemaal te vertellen, maar stoppen op een belangrijke plaats in het boek. Samen met de kleuters kan je dan bedenken hoe het verhaal zou aflopen. Laat de kleuters hun einde van het verhaal tekenen en vertellen in de kring! Daarna zullen ze met nog meer spanning luisteren naar het einde van het verhaal!

Maar ook een bundel met kaarten om in een vertelschort te doen.

Letters ontdekken

Iedere week zetten we een letter centraal en bedenken we woorden die beginnen met dezelfde beginletter. De kleuters brengen materiaal mee van thuis en samen denken we na of we nog woorden kennen met dezelfde beginletter. De juf maakt een tekening bij de woorden , zodat het de hele week visueel zichtbaar blijft.

woordweb

Dit is maar een kleine greep van alle taalactiviteiten die ik in de klas doe. Ik kan zo nog uren blijven doorgaan…In iedere activiteit zit een talige activiteit verborgen, het is de kunst om als leerkracht de rijke taal te hanteren en daardoor ook over te brengen naar de kleuters toe.

Wil jij nieuwe spelletjes ontdekken rond taal?

banner taal

Bij katrotje kan je in verschillende bundels spelletjes rond taal ontdekken. Klik snel op de blauwe knop en ontdek de speciale collectie taal.

Heb jij nog vragen over taal in de klas of nog leuke ideetjes dan mag je deze altijd delen onder deze blog.

Dankjewel voor het lezen en nog veel taal-plezier.

Ben je benieuwd naar mijn klas? Dan ben je meer dan welkom om onze avonturen te volgen via instagram.

Leeftijden
Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas
Vakken
Taal (Nederlands), Klasbeheer
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 10/29/2021 8:16:22 PM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek

AUTEUR
avatar

katrien van katrotje

Hallo ik ben Katrien van katrotje en sinds 2015 ontwerp ik educatieve speelse materialen voor kleuters.👧🧒 Ik heet je graag welkom in de wereld van katrotje. Waar kinderen met spelletjes de wereld ontdekken. Volg me zeker op instagram! Ontdek als eerste nieuwe materialen en geniet van speciale acties....🤩