Spelen met de Bee Bot
Onderwaterleven
Leestijd: 6 minuten

Bee Bot

Voor de mensen die nog nooit met de Bee Bot hebben gewerkt zal ik even kort uitleggen wat het is en wat je ermee kunt doen. Een Bee bot is een eenvoudige robot in de vorm van een bij. Je kunt ‘m voor en achteruit sturen. Ook heb je knoppen voor links en rechts. Door deze functies te gebruiken kan de Bee bot hoeken maken van 90 graden of door deze vaker achtereen in te drukken kan de Bee Bot ook draaien. Het is de bedoeling dat je bij het instellen van de Bee Bot vooruit denkt. De Bee Bot kan 200 stappen onthouden. Eigenlijk zijn de kinderen dus bezig met het begin van het programmeren.

Voorbereiding

Voor mijn filmpje heb ik materiaal gebruikt van mijn account ‘plastic soep’. Het is materiaal dat het probleem van het afval in de zee bespreekbaar maakt. In dit geval is het materiaal geschikt voor kleuters en de onderbouw.

Als je zelf een tafel hebt en een doorzichtig tafelkleed (deze zijn in verschillende diktes te bestellen op bijvoorbeeld bol.com) of een plexiglas plaat uit de bouwmarkt, kun je aan de slag. Op de site van Bee Bot verkopen ze ook speel en -leer materiaal. Deze materialen hebben niet mijn voorkeur. Je kunt matten kopen met bepaalde opdrachten en thema’s. Deze zijn heel duur en lastig op te ruimen. De platen die ik maak zijn makkelijk te gebruiken en je kunt ze in een map opbergen. Eenmalig uitknippen en goed leggen, lekker spelen en dan opruimen. Op deze manier kun je ook vaker en met meer variatie aan de slag.

Lekker spelen

Het plezier in het spelen en leren moet voor mij altijd voorop staan. De plaat van ‘Plasticsoep’ spreekt voor mijn gevoel voor zich. Kinderen bepalen hun eigen koers en verzinnen hun eigen verhaal. De kinderen in het filmpje zijn eigenlijk op de ‘Dora’ manier bezig geweest. Hun eigen verzonnen opdracht was: ‘Eerst gaan we de vis redden en daarna halen we nog een plastic zak uit het water’. Ik maak de vergelijking met Dora, omdat daar altijd terug komt… ‘waar gaan we heen?’.

In de onderbouw en bij de kleuters zou je de plaat en het afvalprobleem kunnen bespreken. Vanaf groep 3 of het eerste leerjaar zou ieder kind een eigen opdracht kunnen laten schrijven op een kaartje met twee of drie vaste punten in de opdracht. De kaartjes kun je dan gebruiken bij het spelen met de Bee Bot.

In de kleuterklas kun je de opdrachten mondeling aan elkaar geven, waarbij het belangrijk is dat de kleuter kan visualiseren wat er moet gebeuren. Laat kinderen van verschillende leeftijden samenwerken. Dit geeft een extra leuk effect.

Heerlijk enthousiast

Zowel de kinderen op het filmpje als ik zijn heel enthousiast over de Bee Bot. Het is een hele leuke en waardevolle aanvulling van het dagelijkse onderwijs. Je kunt er eigenlijk binnen de hele basisschool mee werken. Al denk ik dat in hogere klassen de Bee Bot wel een ander vorm zou kunnen hebben. Misschien wat stoerder en eventueel wat meer functies. Je kunt de Bee Bot gebruiken bij alle vakken met een beetje creativiteit is hij inzetbaar bij basisvakken taal en rekenen. Maar ook schrijven, letters leren, aardrijkskunde, biologie en verkeer zijn vakken waarbij de Bee Bot heel leuk te gebruiken is.

Ik zal de komende tijd wat meer materialen voor de Bee Bot online zetten. Ik hoop dat jullie ook net zo enthousiast zijn over de Bee Bot en het inzetten ervan binnen de klas. Heb je tips, vragen of opmerkingen post laat dan een reactie achter.

Benodigdheden

Je hebt de volgende dingen nodig, namelijk;

  • Bee Bot
  • Tafelzeil of plexiglas plaat
  • Een stevige ondergrond zoals een tafel
  • Thema idee ‘Plasticsoep’ of andere thema ideeën
  • Kijk vooral even naar het voorbeeld filmpje hieronder.

Heel veel plezier met het gebruiken van de Bee Bot!

Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar, Groep 4 - Tweede leerjaar, Groep 5 - Derde leerjaar, Groep 6 - Vierde leerjaar, Groep 7- Vijfde leerjaar, Groep 8 - Zesde leerjaar, Overige
Vakken
Rekenen en Wiskunde, Biologie, Sociaal, Creatief, STEM
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 5/17/2021 11:49:03 AM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek
avatar katrien van katrotje

Dankjewel voor de tips! Ik kijk al uit naar je andere materialen voor de Bee Bot.

Laatst bijgewerkt: 30 May 2021 12:00
Reacties 0 2