Sensory Tafel
Een must have voor elke avontuurlijke kapoen
Leestijd: 3 minuten

Sensory Tafel: een must-have voor elke avontuurlijke kapoen!

sensory-3

Andere artikels kan je lezen op mijn eigen blog Blogs Little Play Friends

Je kan ook een bezoek brengen aan mijn webshop met sensory play, educatieve spelbundels, houten speelgoed en veel meer leuks. Ook gratis bundels www.littleLittle Play Friends.com

Gewoon leuk om mee te spelen

Heb je wel al eens gehoord van een tafel voor sensory play? In het engels beter bekend als sensory table. In de kleuterklas zie je hem vaak standaard staan. Het is een speeltafel of thematafel waar verschillende dingen inzitten . De kinderen kunnen er rond staan om zo te spelen en experimenteren met al dat nieuwe, leuke materiaal. Nu denk je waarschijnlijk: "Oh dat hebben ze in de klas al, dan hoeven ze dit thuis niet meer te hebben." Maar niets is minder waar. Kinderen vinden sensopatisch spel super. Ze krijgen er maar niet genoeg van. En het is bevorderend voor de totale ontwikkeling van je kleine spruit.

sensory-2

Wat is een sensory tafel?

Wat is dat nou, een sensory tafel of een tafel voor sensopatisch spel? Wel het is een tafel waar je een bak in kunt plaatsen of een grote bak op pootjes waar je iets kan indoen. Je kan hiervoor ook een zand- of watertafel gebruiken. En wat doe je daar nu in? Dat kan van alles zijn: gekleurde rijst, gedroogde pasta, zaadjes, mais, stof, wol, watjes, ... Dus heel veel verschillende materialen. Eigenlijk alles wat er in je hoofd opkomt. Maar maak wel een keuze, biedt niet alles tegelijk aan. Zorg ook voor schepjes en potjes en het spel kan beginnen.

Wat is een thematafel?

Een thematafel maak je bij een bepaald thema. Je zoekt allerlei spullen samen die met dat thema te maken hebben, zoals poppetjes, figuurtjes, versieringen, ... Een thematafel kan je van zowat alles maken. Ga gerust samen met je kind op zoek naar dingen rond een gekozen thema. Denk aan de seizoenen, sprookjes, kleuren, feestdagen, dieren, gevoelens enz… En vooral "Think out of the box", wees creatief. Eens je thematafel gevuld is, kan het spel beginnen.

sensory-4

Het belang van sensopathisch spel voor je kind?

Sensopathisch spel: het friemelen en voelen aan diverse materialen zonder een doel. Het helpt kinderen diverse texturen herkennen, maar het helpt kinderen ook om tot rust te komen. Want juist het doelloos bewegend bezig zijn zorgt voor een ontspannende uitwerking op je kind. Niets moet, alles kan en mag. Daarnaast komen er ook heel wat ontwikkelingsdomeinen aan te pas op een speelse manier. Denk maar aan de fijne motoriek, de fantasie, wiskundige initiatie, begrippen ontdekken, en nog veel meer. Dus twee vliegen in één klap. Laat je kind dus maar vaak spelen met sensorisch materiaal.

sensory-5
Sensory play met pasta. Laat je kind maar volop experimenteren. En dat doen ze niet alleen met hun handen. Het is ook leuk om even met de voeten te voelen aan de pasta. En laat ze nadien de pasta zelf maar samen vegen met een stoffer en blik want ook dat vinden ze leuk om zelf te doen.

Je kan sensoryboxen vinden op onze website. Er zijn boxen met verschillende thema's. Neem gerust een kijkje

logo 2 diertjes kleur
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar, Groep 4 - Tweede leerjaar, Groep 5 - Derde leerjaar
Vakken
Taal (Nederlands), Beweging, Sociaal, Creatief, Zorgmaterialen, Overige
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 7/5/2022 6:15:39 PM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek

AUTEUR
avatar

Little Play Friends

Gratis bundels kan je vinden op mijn eigen website www.littleplayfriends.com met educatief materiaal en sensory play ik ben kleuterleidster ik heb meer dan 24 jaar ervaring ik ben momenteel zorgleerkracht op onze school ik kom in alle kleuterklassen van peuterklas tot 3e kleuterklas