Ontdek de wereld van vormen
GrandPi
Leestijd: 5 minuten

In de fascinerende wereld van leren en ontdekken, zijn er talloze manieren om de geest van jonge leerlingen te stimuleren. Eén hiervan is het kwartetten, een spel waarmee kinderen niet alleen plezier hebben, maar ook belangrijke concepten uit de wiskunde leren. Met ons Pi Junior kwartetspel gaan we de basisvormen verkennen: de cirkel, het vierkant, de driehoek en de ruit.

HET VORMENKWARTET VAN GRANDPI

Pi's junior vormenkwartet bestaat onder andere uit de basisvorm cirkel, een ronde vorm die in veel objecten in ons dagelijks leven te vinden is. De cirkel is ook de basis van ons eerste educatieve kinderboek “Pi is zijn cirkel kwijt”. Zowel in ons boek als op de kwartetkaarten leren kinderen de kenmerken van een cirkel herkennen en associëren deze met voorwerpen om hen heen, zoals wielen, ballen en borden.

Blog vormenkwartet - vormen

Terwijl kinderen zich vermaken met het verzamelen van kwartetten, nemen ze onbewust kennis van andere basisvormen, zoals driehoeken, vierkanten en ruiten. Dit gebeurt subtiel, omdat het kwartetspel zo is ontworpen dat het gemakkelijk is om de vormen te herkennen en herleiden naar de hoofdfiguurtjes uit het boek.

kaft voorkant
SPEELSE ALTERNATIEVEN MET DE KWARTETKAARTEN

Naast het spelen van kwartet zijn er ook andere mogelijkheden om de kaarten in te zetten bij het thema vormen. Denk aan:

VORMEN ZOEKEN - Geef elk kind een kaart uit het kwartetspel en laat ze een voorwerp in de ruimte aanwijzen/benoemen met dezelfde vorm.

MEMORY KLEUR - Pak van elke kleur 2 kaarten (in totaal 16 kaarten). Schud deze, verdeel over de tafel en laat de kinderen om de beurt twee bij elkaar horende kaarten zoeken.

MEMORY VORM (simpel) - Pak van elke vorm 2 kaarten (in totaal 8 kaarten). Schud deze, verdeel over de tafel en laat de kinderen om de beurt twee bij elkaar horende kaarten zoeken.

VORM TEKENEN - Geef elk kind een kwartetkaart. Laat ze op een blanco blad de vorm na tekenen om er vervolgens een mooi kunstwerk van te maken.

BEWEGEN MET VORMEN - Geef alle kinderen een kwartetkaart. Kinderen met dezelfde vorm maken een groepje om vervolgens met elkaar een dansje te doen als ze hun vorm op beeld zien. Voorbeeld van een passend liedje: rond, ovaal of vierkant van Hey kids. Gebruik alleen de vormen die in het liedje voorkomen.

Blog vormenkwartet - kwartet
KWARTET KOPEN

Pi's junior vormenkwartet is digitaal te verkrijgen via samen voor onderwijs en als hard copy te bestellen op onze eigen website.

Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar, Groep 4 - Tweede leerjaar
Vakken
Rekenen en Wiskunde, Beweging, Creatief, Muziek, Tekenen
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 1/16/2024 12:55:17 PM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek
avatar katrien van katrotje

Wat een leuk kwartet! Dankjewel voor de handige tips.

Laatst bijgewerkt: 22 January 2024 10:14
Reacties 0 0

AUTEUR
avatar

GrandPi

Het idee voor dit concept is ontstaan bij een zeer ervaren docent wiskunde. Deze docent ervaart elk jaar opnieuw hoe moeilijk het is voor zijn leerlingen om de abstracte begrippen uit de wiskunde te bevatten. Hij is ervan overtuigd dat kinderen deze begrippen makkelijk tot zich kunnen nemen als ze hier op jonge leeftijd al kennis mee maken op een speelse manier. “Wanneer we op jonge leeftijd de “zaden” van wiskunde planten, kunnen kinderen daar op latere leeftijd de vruchten van plukken.” - Ronald Jansen