IKEA draairad Paasbundel
Spelletjes met het draaidrad
Leestijd: 5 minuten

Even voorstellen

Ik ben juf Linde. Mijn passie is kinderen te helpen in hun ontwikkeling. Ze te laten ervaren en verwonderen. Dit is ook één van de redenen dat ik het zo leuk vind om materiaal te maken. Zorgen voor uitdaging en plezier. Leren is leuk! Door samen met kinderen te spelen en te leren doen ze ervaringen op die hen altijd bij zullen blijven.

Spelletjes spelen

Spelletjes spelen is leuk. Door het spelen van spellen samen met kinderen, help je mee aan de ontwikkeling van het leervermogen van een kind. Ook leren kinderen omgaan met hun emoties door een spel te winnen of te verliezen. De spanning die het spel met zich meebrengt, het wachten op je beurt, dat komt allemaal kijken bij het spelen van een spel. Probeer eens een aantal keer per week even de tijd te nemen om een spel te spelen of een puzzel te maken. Je zult zien dat je kind daar heel enthousiast van wordt.

Ikea draairad

Omdat het spelen van een spel leuk en leerzaam is probeer ik te zoeken naar materialen om spellen mee te kunnen spelen. Het liefst met een klein groepje kinderen, maar het kan natuurlijk ook met een hele klas of met een kind alleen.

Het draairad van IKEA is veelzijdig te gebruiken

Het draairad van IKEA (LUSTIGT €17,99) is veelzijdig te gebruiken. Je kunt het aanpassen aan elke leeftijdsgroep en zo zelf een passende activiteit bedenken die met dit rad te spelen is. Het is dus heel leuk om dit draairad zo aan te kleden dat je er met verschillende activiteiten binnen de klas gebruik van kunt maken.

Spel ideeën tijd

Voor jonge kinderen is het van belang dat ze leren dat er bepaalde structuren in ons dagelijks leven zitten. Dat begint met een dag en nacht ritme en gaat langzaam over in het herkennen van de dagen van de week, maanden seizoenen etc. Ook bepaalde feesten en vieringen die terugkomen in ons leven zijn belangrijk. Om aan te sluiten bij de ontwikkeling van jonge kinderen is hier heel veel inspiratie uit te halen. Het rad is dus ook aan te kleden in dit thema.

Spel ideeën emoties

Het draairad is ook goed te gebruiken om met kinderen te praten over emoties. Welke emoties zijn er? Boos, blij, bang en bedroefd zien wij als basis emoties. Door deze emoties te benoemen, ermee te werken en te spelen kunnen kinderen zich beter leren uiten.

Combineren

In een paar van mijn materialen heb ik op dit moment het draairad gebruikt. Je kunt ze terug vinden op de pagina samenvooronderwijs.nl als je kijkt bij Juf linde. Omdat het bijna Pasen is heb ik er een paasbingo aan toegevoegd. Andere materialen zijn pompoenen, emoji, herfst en kerst.

Paasthema

De paasbingo is één van de opties die je met dit draairad kunt spelen. Als je het materiaal aan hebt geschaft hoef je het alleen nog maar te printen, knippen en plakken en het is klaar voor gebruik. Omdat ik van mening ben dat materiaal dat eenmaal is gemaakt verschillende doelen kan dienen, geef ik nog een paar opties met ditzelfde materiaal voor in de klas.

  • Paasbingo - Het gewone bingo spel alleen dan in het paasthema. Aan het rad draaien en de kinderen vinken het paasei op hun kaart aan als het wordt gedraaid. Zelf zou ik deze activiteit niet met de hele klas doen maar in een groepje van maximaal 10 kinderen. Je kunt dan wat extra aandacht hebben voor de kleur en vormgeving van de paaseieren. Zeker bij kinderen die nog wat moeite hebben met kleuren en vormen. Bij sterkeren kinderen kun je dit in grotere groepen doen of met wat minder hulp en uitleg.
  • Paasspeurtocht - Je kunt de eieren van de bingo kaarten gebruiken om uit te knippen en in de klas te verstoppen (op te plakken). Je kunt voor de jongste kinderen een activiteit eieren zoeken doen en het daarbij laten of eventueel het aantal eieren tellen. Voor de kinderen die iets ouder zijn kun je een afvinklijst maken. Ze kunnen rondlopen in de klas en de eieren schikken op kleur of hoeveelheid. Je kunt hierbij denken aan een centrale vraag zoals: “hoe vaak kun jij het ei met de hartjes vinden?”.
  • Plattegrond - Nog een ander idee is het maken van een plattegrond van je klas. Dit zou je kunnen tekenen en de kinderen kunnen daarop de plaats van de eieren aanduiden. Ook kun je deze plattegrond samen met de kinderen tijdens een kringactiviteit maken. Hiervoor kun je los materiaal gebruiken als blokken etc. en dan de eieren op de plek plakken waar ze gevonden zijn.

Afsluiting

Dit was mijn eerste blog. Ik zal proberen om bij mijn materiaal wat vaker te gaan bloggen. Misschien dat je het leuk vindt om wat meer over bepaalde lesonderwerpen te weten of dat je wat meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Laat het weten met een reactie. Ik zal proberen om bij mijn blog gelijk tips te stoppen zodat je het materiaal veelzijdig kunt gebruiken.

Heb je zelf ideeën bij mijn materiaal? Post het dan zodat andere leerkrachten ook met die tips aan de slag kunnen.

Bezoek mijn auteur-pagina op Samen voor Onderwijs of ga direct naar het materiaal 'Paaseitjes'.

Benodigdheden

Je hebt de volgende dingen nodig, namelijk:

  • Draairad IKEA LUSTGT
  • Spelmateriaal via samenvooronderwijs.nl
  • Tips van het blog
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas
Vakken
Rekenen en Wiskunde, Beweging, Sociaal, Creatief