Het nieuwe jaar in
een goed begin is het halve werk
Leestijd: 4 minuten

Het nieuwe jaar in

Iedereen weet ‘een goed begin is het halve werk’ daarom dit blog voor alle mensen die een beetje hulp en ondersteuning kunnen gebruiken bij het inrichten van de klas.

een goed begin is het halve werk
Maak een plattegrond

Zelf werk ik altijd graag met een plattegrond. Ik teken op ruitjespapier mijn klaslokaal uit en ga dan schuiven met tafels, stoelen en kasten.

Doordat je het klaslokaal op schaal namaakt, kun je schuiven zoveel je wilt. Maak wel een plan. Bij de kleuters is het werken in hoeken een belangrijk deel van het leren. Zorg dan dat er in zo’n hoek ook rust en ruimte is om te spelen. Maak de keuze of jij een vaste plaats wilt in de klas om samen in de kring te kunnen zitten, lezen en eten. Het kan ook zijn dat de kinderen dit aan hun eigen tafel doen. Deze keuze is afhankelijk van het type onderwijs en van jezelf als docent.

Ruim op en organiseer

Als je weet hoe je klas ingericht gaat worden dan weet je ook waar jij de kasten en materialen gaat plaatsen. Controleer de materialen, en gooi weg wat niet compleet is of wat stuk is. Het heeft geen zin om een schooljaar te beginnen met mankementen. Zorg dat je bij het ordenen van de kasten materialen duidelijk op thema zet. Kinderen leren dan snel waar alles staat en waar ze het kunnen vinden. Ook is het fijn als je bij het indelen rekening kunt houden met de ruimte die je nodig hebt om spullen te pakken en voor de looproutes binnen de klas. Op de plattegrond kun je dan ook aangeven wat handig is qua indeling van de spullen.

Kleuters
Voorbereidingen met betrekking op de leerlingen

Zelf begin ik graag met het doornemen van de groepsmap. Welke kinderen komen er het komende jaar in de klas? Zij er bijzonderheden zoals allergieën? Welke thema’s wil je aan bod laten komen. Dit kunnen thema’s zijn die je zelf kiest, maar ook thema’s die binnen de gehele kleuterschool worden aangeboden. Ik vind het zelf altijd fijn dat ik mijn eigen planning rond heb tot aan de eerste vakantie. Dat geeft rust en schept ook mogelijkheden om daarna nog aanpassingen te doen. Een globale jaarplanning is altijd wel heel handig, maar gun je ook de tijd om ideeën uit te werken en materialen te verzamelen.

Wat ook een must is, is het aanstellen van een hulp ouder die kan ondersteunen bij het aanmaken van een klassenapp en dingen voor de klas help te regelen.

Iedere leerling heeft bij mij in de klas zijn eigen naamkaartje, een eigen portfolio waarin zijn of haar werken in komen en een werkkaartje dat opgehangen kan worden bij keuzewerk of hoekenwerk. Mijn voorkeur heeft dat al deze kaartjes dezelfde plaatjes hebben, zodat de kinderen duidelijkheid hebben. Ook ziet het er een stuk mooier en meer georganiseerd uit.

Dag en week planning

Structuur is heel belangrijk binnen de klas. Daarom is het van belang om iedere dag te beginnen met een vaste planning. Dit ritueel kan worden aangevuld met een liedje of een versje.

Centraal moet staan wat er van de kleuter wordt verwacht en er moet aandacht voor de omgeving zijn. Hier bedoel ik mee dat het belangrijk is ruimte te creëren voor eigen verhalen, aandacht gegeven moet worden aan de kalender en dat kinderen leren dat bij bepaalde seizoenen ook een bepaalde weersverwachting is.

Op maandag als de week begint is het fijn als je ook de week doorneemt met de kinderen. Kinderen kunnen dan in die week materialen meebrengen rondom het gekozen thema, of zien wie er jarig. Ook andere bijzondere dagen zoals een sportdag, vieringen (sinterklaas) kunnen in de weekagenda aan bod komen. De letter of het cijfer van die in die week krijgt ook aandacht. Kortom je zorgt ervoor dat de kinderen overzicht krijgen en dat er leerdoelen behaald kunnen worden.

Afsluiting

Wat ik nog steeds het allerleukste vind is om bezig te zijn met een leer- en werkomgeving die bij jezelf en de kinderen past. Een goede organisatie is echt belangrijk. Door het schooljaar goed te beginnen en alles goed op orde te hebben, maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Waar ik plezier uit haal is het kiezen van een thema of een stijl in de klas die het hele jaar mee gaat. Dit jaar heb ik gekozen voor het thema indianen. De naamkaartjes, werkkaartjes en portfolio zijn allemaal in dezelfde stijl.

Ook het dagritme en de weekplanning pas ik aan binnen het thema. Als je dus nog inspiratie zoekt kun je het materiaal van deze week downloaden en heb je alvast een begin om het komende jaar te kunnen starten.

Wat een leuke aanvulling is bij de indianen stijl is het maken van een totempaal in de klas. Daar kun je de belangrijkste dag en week items hangen. De jarige kinderen kunnen ook een plekje krijgen op de totempaal. De dag, het weer de maand kunnen ook hier worden opgehangen. Je hebt dan één centraal punt in de klas waarop alle informatie te vinden is.

Dit kun je natuurlijk binnen alle thema’s doen.

Kaarten voor in de kring

Organiseer je klas met deze leuke... naamkaartjes - dagen van de week - cijferkaarten - maandkaarten

Benodigdheden

Je hebt de volgende dingen nodig, namelijk:

  • Zin en inspiratie voor het nieuwe schooljaar
  • Plattegrond op schaal van je eigen lokaal met de vaste meubels
  • Spelmateriaal en of speelmateriaal om de hoeken alvast in te delen
  • Klassenkaarten met thema idee ‘indianen’
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Overige
Vakken
Overige
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 6/1/2021 9:06:15 AM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek