Bewegen vanuit de eigen belevingswereld
Maak je eigen bewegingsverhaal
Leestijd: 7 minuten

Belang van bewegen

Dat bewegen belangrijk is wordt door verschillende media steeds weer herhaalt. Kans op overgewicht neemt af net als het krijgen van diabetes type 2. Ook stimuleert bewegen de ontwikkeling van je lijf. Fysiek door spieren en spierkracht te ontwikkelen. Mentaal door je hoofd ‘leeg’ te kunnen maken en te ontspannen. Ook sociaal gezien is bewegen erg goed voor een mens. Je komt in contact met anderen. Leert van elkaar en leert je eigen grenzen aangeven en te verleggen. Kortom door te bewegen leer en ervaar je veel wat je met binnen zitten niet bereikt.

Lekker fit

In de klas en thuis merk ik dat kinderen graag bewegen. Waar volwassenen regelmatig een ‘stok achter de deur’ nodig hebben gaat het bewegen bij kinderen vanzelf. Tijdens een binnen activiteit kun je YouTube erbij pakken en lekker dansen of gymmen met de kinderen. Je kunt een passende sport kiezen en daarvoor gaan. Tijdens de gymlessen op school krijgen de kinderen ook hun beweging. Wandelen in het bos is ook heerlijk om te doen. Met andere woorden lekker fit worden en blijven kan op verschillende manieren. Ook kun je ‘leren’ en bewegen met elkaar combineren.

Bewegen vanuit de eigen belevingswereld

Als je extra wilt bewegen met kinderen in de klas of thuis zijn er ook binnen het onderwijs heel veel mogelijkheden. Kinderen zijn heel creatief en denken vanuit hun eigen belevingswereld. De belevingswereld van een kind is de manier waarop het kind de wereld beleeft. De belevingswereld van een kind is afhankelijk van zijn ontwikkelingsleeftijd. Een kleuter kijkt anders tegen de wereld aan dan een kind dat in de pubertijd zit. Vierjarigen hebben vaak veel vertrouwen in ouders en verzorgers en leven in een vrij beperkte en relatief veilige leefomgeving. Hoe ouder een kind wordt hoe groter zijn of haar wereld wordt.

Door aan te sluiten bij de belevingswereld van het kind stimuleer je de creativiteit en kun je het kind uitdagen op zijn of haar niveau. Dit is bij het bewegen ook erg van belang om in de gaten te houden. Kinderen bewegen allemaal op hun eigen niveau. Je kunt niet van een kleuter een perfecte salto verwachten…. Bedenk wel dat het gaat om het plezier, het verhaal en het bewegen. Alles is goed!

Peergroup

Bij kinderen vanaf de bovenbouw leeftijd wordt de belevingswereld wat meer beïnvloed door de peergroup. Ofwel bij kinderen een groep kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd die dezelfde belangstelling hebben met de daarbij behorende gedragscodes. Je kunt dit ook zien als ‘vriendengroep’ of ‘vriendenkring’ van het kind.

Als het om bewegen gaat kun je denken aan het voetbal of hockeyteam waar de kinderen lid van zijn. Maar ook op school of bij individuele sporten kunnen groepjes ontstaan van kinderen met dezelfde interesses. Je ziet dat kinderen zich steeds specifieker ontwikkelen qua bewegen. Het is dus ook afhankelijk van je interesse en lichamelijke mogelijkheden.

Vakoverstijgend leren en bewegen

Als je op school aan wilt sluiten bij de belevingswereld en kinderen wilt laten bewegen, zijn er heel veel mogelijkheden. Fantasie is naar mijn mening hierbij de sleutel. Je kunt kinderen van verschillende leeftijden samen laten werken. Ook het werken rondom een thema lijkt mij van belang. Je kunt hierbij denken thema’s als: piraten, het betoverde bos, groter groeien, storm, jungle etc. Oudere kinderen die kunnen lezen en schrijven kunnen een eigen verhaal bedenken. Je kunt als schrijfopdracht dat verhaal laten uitwerken. Ook kun je zorgen voor aankleding. Het maken van eigen kleding en kostuums of hindernissen kan ook binnen de vakken van het onderwijs passen.

Zorg ervoor dat de kinderen zelf materiaal kiezen dat bij hun verhaal past. Met een beetje fantasie is het schoppen van een bal synoniem voor het afschieten van de kanonskogel op het piratenschip. Kinderen van verschillende leeftijden kunnen zo samenwerken en leren en bewegen op een hele leuke manier te combineren.

Verhaal en bewegingen bedenken

Met zowel jongere als oudere kinderen kun je een verhaal maken. Zoals ik al eerder zei heeft het oudere kind mogelijkheid tot lezen en schrijven. Het jongere kind moet je daarentegen niet onderschatten. Ze zullen veel creatiever en impulsiever meedoen dat ouderen kinderen. Ze hebben geen schroom Als je mijn materiaal erbij pakt ‘bewegen met piraten’ zul je zien dat alle kinderen in staat zijn om een verhaal te maken. Bij het maken van het verhaal kun je rekening houden met de volgende punten:

  • Thema als leidraad (piraten)
  • Bedenk spannende of leuke gebeurtenissen (hoge golven, storm, schat vinden)
  • Titel bedenken die bij het verhaal past (‘opzoek naar de schat’)

Zorg bij het bij het creëren van het verhaal dat je zelf de leiding neemt. Laat kinderen komen met ideeën om bewegingen aan het verhaal te koppelen. In de klas kan dit door de kinderen te laten bedenken hoe een golf beweegt. Of door juist materiaal te pakken voor binnen en/ of buiten en dan aan de hand daarvan het verhaal aan te kleden met bewegingen. Zie ook het YouTube filmpje dat ik hieronder heb toegevoegd. Kortom ben creatief en leef je uit.

Afsluiting

Dit was mijn blog van deze week. Ik hoop dat je beweeg en spel ideeën hebt gekregen. Je kunt dit idee overal en altijd inzetten en zelf uitwerken. Heeft dit blog je nu geholpen om als idee in de klas of thuis te gebruiken, reageer dan even op mijn blog om te vertellen hoe het is bevallen en eventueel welk thema je hebt gebruikt zodat andere leerkrachten hier ook plezier van hebben. Vergeet niet dat bewegen gezond is voor iedereen en probeer vooral het belang en het plezier over te brengen aan de kinderen en collega’s.

Je hebt de volgende dingen nodig, namelijk:

Mocht je na het lezen van deze blog ook zin hebben om aan de slag te gaan met de klas of kinderfeestje? Ga naar de materialen van Juf Linde en klik op ... of download direct het materiaal ....

Vergeet niet...

bewegen en leren is heel leuk!
Benodigdheden
  • Zin om te bewegen
  • Spelmateriaal en of speelmateriaal (dit kunnen ook takken uit het bos zijn)
  • Thema idee ‘bewegen met piraten’
  • Kijk vooral even naar het voorbeeld filmpje hieronder.
Leeftijden
Peuterspeelzaal - Eerste kleuterklas, Groep 1 - Tweede kleuterklas, Groep 2 - Derde kleuterklas, Groep 3 - Eerste leerjaar, Groep 4 - Tweede leerjaar, Groep 5 - Derde leerjaar, Groep 6 - Vierde leerjaar, Groep 7- Vijfde leerjaar, Groep 8 - Zesde leerjaar
Vakken
Taal (Nederlands), Rekenen en Wiskunde, Beweging, Sociaal, Creatief, Muziek, Tekenen
Reacties op de blog
Laatst bijgewerkt: 3/23/2021 4:15:21 PM
0 / 0
  • Respect
  • Positiviteit
  • Opbouwende kritiek